Terwijl heel Duitsland in de ban is van het WK voetbal, proberen Duitse politici in de Bondsdag heikele thema’s erdoorheen te jagen. Ditmaal gaat het om schaliegas.
Het duurt vaak niet langer dan een minuut, dan heeft de Duitse Bondsdag er een nieuwe wet doorheen gesleept. Zo werd tijdens het EK in 2012 besloten dat Duitse gemeenten persoonlijke gegevens van inwoners door mogen verkopen aan reclamebureaus en incassobedrijven.
Het zorgde achteraf voor veel ophef, omdat veel mensen het er niet mee eens waren. Maar echte woede bleef uit; de meeste Duitsers hadden namelijk op 28 juni 2012 wel wat anders aan hun hoofd. In de halve finale van het EK voetbal nam die Mannschaft het op tegen Italië. Duitsland verloor, wat de kranten en televisie enkele dagen zou beheersen.
Volk is afgeleid
Pas een paar dagen later, toen de nederlaag tegen Italië een beetje verwerkt was, kwam de eerste kritiek. Te laat. Hoewel de Bondsraad (vergelijkbaar met Eerste Kamer) de wet later nog wat aanpaste, is het toch één van de voorbeelden waarbij Berlijn gevoelige thema’s tijdens voetbaltoernooien behandelt. Nog twee voorbeelden:
- WK in Duitsland 2006: Het hele land droomt van een zomersprookje. De regering droomt van een hogere omzetbelasting. Terwijl de Duitsers door het dolle zijn van het WK in eigen land, besluit de regering de hoogste belasting door te voeren sinds 1949.
- WK in Zuid-Afrika 2010: Een dag voordat Duitsland in de halve finale op Spanje stuit, besluit de top van CDU/CSU en de FDP dat de eigen bijdrage voor de verzekering omhoog moet. Duitsland verliest met 0-1 tegen de Spanjaarden en moet naar huis.
En dit jaar? Het Duitse elftal veegde Portugal van de mat en laat Ronaldo huilen. Duitsland juicht. Intussen is minister Sigmar Gabriel (SPD) van Economische Zaken en Energie met heel andere onderwerpen bezig.
Iedereen is tegen schaliegas
Nog voor het zomerreces wil Duitsland het boren naar schaliegas toestaan en de voorwaarden ervoor vastleggen. Vorig jaar liep de invoering van ‘fracking’ nog spaak, omdat deelstaat Beieren dwars lag. Ook milieuminister Barbara Hendricks (SPD) keerde zich tegen de hoogst omstreden methode eind januari. Vorige maand onderschreven ook de milieuministers van alle deelstaten unaniem dit standpunt tijdens een conferentie.
Maar de Oekraïne-crisis laat Gabriel anders tegen de zaak aankijken. Rusland wil de gaskraan naar Oekraïne dichtdraaien, wat ook consequenties heeft voor Duitsland. Ongeveer een derde van het gas in Duitsland komt nu uit Rusland. Daarom wil Gabriel de omstreden methode in Duitsland toestaan, zodat het land straks minder afhankelijk is van de Russen.
Niet ten koste van milieu
Om naar schaliegas te mogen boren, moet eerst wel worden uitgesloten dat het milieu er geen hinder van ondervindt, vindt Gabriel. Tegelijkertijd wil hij de laatste plooien recht strijken rond de hervormingen van de Energiewende (de omschakeling op duurzame energie), zodat de nieuwe wet op 1 augustus kan intreden.
Wanneer de Bondsdag zich precies over deze voorstellen moet buigen, is nog niet helemaal duidelijk. Voor het reces zijn er nog twee 'zittingsweken'. Op 4 juli is de laatste vergadering. Dat is een dag voor de kwartfinale van het WK voetbal in Brazilië, en ook nog eens het jubileum van het Wonder van Bern in 1954.
Bertus Bouwman is chef redactie van Duitslandnieuws.nl, de site met dagelijkse duiding van Duits nieuws voor Nederland. Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland.
Lees ook op Duitslandnieuws
20 procent van de Duitsers durft niet online te bankieren
Hoe Adidas en Puma met Nike vechten om de voetbalmiljarden
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl